Vaihtelu ja työn tulokset motivoivat prosessisuunnittelun asiantuntijoita Rejlersillä

Rejlersin prosessisuunnittelijat kehittävät ja optimoivat tuotantoprosesseja eri teollisuuden aloilla. Työ tuottaa konkreettisia tuloksia: muutokset prosessissa parantavat esimerkiksi energiatehokkuutta, turvallisuutta tai ympäristöystävällisyyttä. Jokaisesta projektista oppii uutta.

Teollinen prosessisuunnittelu Rejlersillä on mielenkiintoinen työkenttä, kertovat Process Design Engineer Niina Virtanen, Senior Design Engineer Rickard Erlund ja Lead Consultant Jari Tuomarla. Vaihtelevat projektit tarjoavat jatkuvasti tilaisuuksia oppimiseen.

Jokainen työpäivä on erilainen. Tänään olen esimerkiksi tehnyt toteutussuunnittelun dokumentteja projektiin, jossa haetaan tehokkaampaa jäähdyttämisratkaisua. Lisäksi olen tarkistanut laitemitoitusta kapasiteetin nostoa suunnittelevalle asiakkaalle. Vaihtelu on minulle työn suola, Virtanen kertoo.

Prosessisuunnittelua tehdään monille toimialoille, esimerkiksi kemianteollisuudelle, lääketeollisuudelle ja kaivosteollisuudelle. Uusi projekti tietää varmasti kehittymistä – vaikka projekteissa on yhteisiä piirteitä, ympäristö on aina erilainen. Prosessisuunnittelijoiden osaamista tarvitaan niin varhaisen vaiheen konseptisuunnitteluun, detaljisuunnitteluun kuin koko prosessin optimointiin.

– Konseptisuunnittelussa saa yhdistää teoreettista tietämystä ja teollisuuden käytännön tarpeita, mikä on todella mielenkiintoista. Voimme myös auttaa asiakasta valmistelemaan jotakin ideaa jatko- tai detaljisuunnittelua varten tai miettiä, kuinka jokin pitkälti valmis prosessin osa toteutetaan täysskaalassa, Erlund kuvailee.

Työkenttä on mielekäs myös niille, jotka ovat toimineet prosessisuunnittelun parissa pitkään, kertoo alalla lähes 20 vuotta työskennellyt Tuomarla.  

– Aina tulee vastaan prosesseja, joihin ei ole ennen törmännyt. Kehitämme aivan uudenlaisia juttuja, joita ei ole olemassa missään päin maailmaa – työ ei tavallaan tule ikinä valmiiksi. Viime aikoina isot hankkeet ovat liittyneet uusiutuviin raaka-aineisiin ja kiertotalouteen, Tuomarla sanoo.

Arvojen mukaista työtä sopivissa tehtävissä

Teollisuuden prosessien uudistaminen vaikuttaa esimerkiksi yritysten hiilijalanjälkeen tai tehtaiden ympäristövaikutuksiin. Tämä tekee työstä merkityksellistä.

– Työni Rejlersillä on arvojeni mukaista. Prosesseja uudistamalla saadaan esimerkiksi hukkalämpö hyötykäyttöön tai päästään käsiksi vuotoihin ennen kuin ne aiheuttavat ympäristöhaittoja, Virtanen sanoo.

Työtehtäviä pyritään muokkaamaan henkilölle sopivaksi ja työntekijöiden toiveita halutaan aidosti kuunnella. – Lisäksi muutokselle on tilaa: henkilöitä ei lokeroida tiukasti vaan työnkuva elää, jos kiinnostus matkan varrella muuttuu, Tuomarla sanoo.

– Esimerkiksi kiertotalous ja uusiutuvien tuotteiden prosessit kiinnostavat minua, ja olen saanut tehdä hommia niiden parissa. Turvallisuusajattelu on aina läsnä, ja sekin kiinnostaa minua, Erlund sanoo.

– Koen, että voin olla työssä oma itseni: saan toteuttaa luovuuttani, haastaa itseäni ongelmanratkaisun parissa ja olla sopivasti tekemisissä ihmisten kanssa, Virtanen jatkaa.

Yhteistyö on Rejlersin vahvuus

Prosessisuunnittelun asiantuntijat kiittelevät Rejlersin työkulttuuria ja ilmapiiriä. Asiat hoituvat sutjakasti, kaikki auttavat toisiaan ja tehtäviin perehdytetään hyvin. Tämä kaikki nopeuttaa uuden oppimista.

– Prosessisuunnittelu on pitkälti yhteistyötä, ja tässä Rejlers on vahva. Homma ei ole mustavalkoista, vaan projektit ovat kompleksisia ja asioita mietitään monesta näkökulmasta, Erlund sanoo.

Projektitiimeissä on tavallisesti mukana asiantuntijoita Rejlersin eri toimipisteistä Suomessa, joskus myös Abu Dhabin toimistosta. – Yhteistyö toimii joustavasti toimipisteiden kesken ja myös eri disipliinien välillä; erityisesti isoissa projekteissa on eduksi, että samassa talossa on osaamista eri aloilta, Tuomarla toteaa.

– Työkaverit ovat tosi lahjakkaita ja kokeneita konkareita. Heistä paistaa, että heillekin työmme on merkityksellistä ja tärkeää. Ja konttorilla käynti saa aina hymyn huulille, Virtanen vielä lisää.

Lue lisää Rejlersistä työnantajana ja tutustu työmahdollisuuksiimme