Projektipäälliköt pääsevät näkemään monenlaisia toimintaympäristöjä

Rejlersin projektipäälliköt pääsevät näkemään hyvin erilaisia yrityksiä, ympäristöjä ja toimintatapoja. Parhaisiin ratkaisuihin päästään yhdessä joukkueena, ja työn lopputuloksella on usein kauaskantoisia positiivisia vaikutuksia.

Asiantuntijaorganisaatiossa erilaisten asiakkuuksien projekteissa työskennellessä pääsee mahtavalle näköalapaikalle, jossa ei todellakaan pääse jämähtämään yhden talon toimintatapoihin tai rajoitteisiin. Tämän tietää myös Jussi Likitalo, joka on viihtynyt insinööritoimistoissa koko työuransa ajan. Parin yrityskaupan myötä Jussi on tavallaan edelleen siinä ensimmäisessä työpaikassaan, jonne hän Otaniemen Teknillisen Korkeakoulun automaatiotekniikan opintojen jälkeen päätyi töihin ja tekemään diplomityötään.

Ensimmäiset viisi vuotta tekniikasta kiinnostunut mies viihtyi suunnittelijana ja asiantuntijana. Sen jälkeen sivuaineena opiskeltu tuotantotalous pääsi hyötykäyttöön, sillä Jussille aukesi paikka 15 hengen ryhmän tiiminvetäjänä. Seuraavat vuodet hän toimi myyntivastuullisena aluepäällikkönä ja ajoittain myös projektipäällikkönä. Nykyisin Jussi on Rejlersin johtoryhmässä ja vetää Teollisuuden Projektit -toimintoa tittelillä Vice President Projects | Industry.

2020-luvun dokumenttienhallinta helpottaa arkea

Laajan kokemuksensa ansiosta Jussilla on vahva näkemys siitä, millaista projektipäällikkönä työskentely on ja mitä työn sujumiseen tarvitaan. Yksi näistä tarpeista on saatu nyt täytettyä, sillä Rejlers on kehittänyt oman, kiitellyn dokumenttienhallintajärjestelmän.

Projektit lähtevät useimmiten teollisuudessa toimivan asiakkaan tarpeesta investoida uuteen tuotantolaitokseen tai muokata olemassa olevaa laitosta. Asiakkaan investointihankkeen suunnitteluvaiheeseen kuuluvat esiselvitys, selvitys ja perussuunnittelu. Alkuvaiheessa korostuvat prosessi-, HSEQ- ja laitesuunnittelu, ja tarkasteltavana on vielä useita teknisiä ratkaisuja. Seuraavaksi tarvitaan rakennepuolen suunnittelijoita ja toteutusvaiheessa työmaanjohtoa ja valvontaa, jotka ovat toki olleet jo suunnitteluvaiheessa mukana. Etenkin isoissa projekteissa on siis paljon tekijöitä Rejlersiltä, asiakkaalta, toimittajilta ja lisäksi viranomaisilta. Projektipäällikön tehtävä on pitää asiat hallussaan ja kokonaisuus kasassa.

Kun ihmisiä alkaa olla mukana kymmenittäin, ei ahkerinkaan projektipäällikkö voi enää pysyä kartalla yksinomaan soittelemalla perään. Rejlersin oman dokumenttienhallintajärjestelmän avulla projektipäällikkö näkee jokaisen tehtäväksi sovitun dokumentin suunnitellun aikataulun, edistymän, tekijän, tarkastajan ja hyväksyjän, jotka voivat olla myös asiakkaan puolelta. Järjestelmä on rakennettu erään tunnustetun dokumenttienhallintajärjestelmän ratkaisun päälle, ja systematiikka ja säännöt ovat laitoshankkeissa tyypillisen taksonomian eli E/PSK-standardien mukaisia. Dokumentit lähtevät sovellustyökalusta automaattisesti kiertoon tarkastajille. Dokumentinhallintajärjestelmä mahdollistaa suunnitteluvaiheen läpiviennin edistymän seuraamisen.

Tämä on poikkeuksellisen pitkälle viety järjestelmä alalla. Meillä on talossa vahvaa projektihallinnan osaamista eri yrityksistä ja taustoilla, ja pääsimme puhtaalta pöydältä miettimään fiksuinta mahdollista ratkaisua. Tämä on aidosti 2020-luvun järjestelmä, projektinhallinta 3.0, Jussi kertoo ylpeänä.

Tärkeisiin asioihin vaikutetaan yhtenäisenä joukkueena

Pitkään koripalloa pelannut Jussi näkee projekteissa paljon samaa kuin joukkueurheilussa. Projektilla on määrätyt tavoitteet, aikataulu ja resurssit, joilla tavoitteisiin tulee päästä. Varsinkaan isompia projekteja ei tehdä yksin, vaan niihin tarvitaan projektitiimi eli joukkue. Jokaisella projektitiimin jäsenellä on tärkeä rooli projektissa ja vain yhdessä onnistumalla voi päästä tavoitteeseen. Rejlers onkin kiinnostunut erityisesti osaajista, jotka haluavat saavuttaa korkeita tavoitteita, jaksavat tehdä töitä tiiviinä rintamana niiden eteen ja osaavat nauttia onnistumisista yhdessä.

Yksi tärkeä yhteinen tavoite on positiivinen vaikutus ympäristöön ja yhteiskuntaan. Asiakkaille halutaan tarjota ainutlaatuisia tulevaisuuden ratkaisuja ja moni Rejlersin asiakas työskenteleekin uusien teknologioiden parissa. Tuloksen tekeminen ei ole ainoa tärkeä asia, vaikka esimerkiksi turvallisilla, materiaalihävikkiä välttävillä ratkaisuilla säästetään usein sekä euroja että luonnonvaroja.

Piirustuspöydällä on monta paikkaa, missä voi vaikuttaa isosti tärkeisiin asioihin, Jussi tietää.

Kestävien ja turvallisten valintojen takana on aina ihminen, sillä teknologiat tai ohjelmistot eivät yksinään anna valmiita vastauksia tai ratkaise asiakkaiden haasteita. Siksi kommunikointitaidot ovat projektipäällikölle ensiarvoisen tärkeitä. Hyvä projektipäällikkö ei myöskään unohdu miettimään yksityiskohtia kohtuuttoman pitkään, vaan pitää projektin laajuuden kirkkaana mielessään ja osaa hallita kokonaisuutta.

Sanon aina, että start with the end in mind. Pitää ymmärtää, mihin olemme menossa ja pitää jatkuvasti katse maalissa.

Lue lisää Rejlersistä työnantajana ja tutustu teollisuuden avoimiin työpaikkoihin.