Rejlersin Telecom varmistaa, että data liikkuu

Rejlersin Telecomin ryhmäpäällikkö Tero Jokinen on tyytyväinen, että yhä useampaan rakennukseen suunnitellaan jo etukäteen matkapuhelinverkko, joka toimii. – Tärkeintä on herätä miettimään tarpeita ajoissa.

Tero Jokinen vetää Rejlersillä 12 hengen asiantuntijaryhmää, joka on erikoistunut matkapuhelinverkkojen kuuluvuuskartoituksiin ja suunnitteluun sekä viranomaisille ja huoltovarmuuskriittisille toimijoille kehitettävään verkkoon.

– Meillä on vahvaa osaamista muun muassa televerkkojen mittauksiin, suunnitteluun, rakennuttamiseen ja ylläpitoon liittyviin palveluihin, Jokinen kertoo.

– Asiantuntemusta löytyy niin mastojen, pylväiden- ja kiinteistötukiasemien suunnittelusta operaattoreille kuin myös matkapuhelinsisäverkkojen ja Virve-verkkojen kartoituksista ja suunnittelusta kiinteistöille ja rakennusyhtiöille.

Rejlersin Telecomin asiantuntijat taitavat tietoliikenneinfran konsultoinnin, eri verkkojen kuuluvuusmittaukset, suunnittelun, rakennuttamisen ja ylläpidon.

– Palvelemme myös sisäverkkojen urakoitsijoiden kilpailutuksessa, laitesijoitussopimusten laatimisessa operaattoreiden ja kiinteistöjen välille, asennusurakoinnin valvonnassa ja loppukatselmoinneissa.

Yhtä ratkaisua ei ole olemassa

Tero Jokinen ei ihmettele, että telealalla on ilmassa ”ehkä pienehköä sekamelskaa” erillisten uusien langattomien verkkojen integroinnissa ja yritysten tarpeissa. Tarjolla on hämmentävän paljon vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia.

– Yhtä aikaa on saatavilla paljon erilaisia tekniikoita ja verkkojen käyttövarmuus tulee korostumaan, eivätkä rakennusten huonot sisätilakuuluvuudet helpota asiaa.

– 5G-verkkojen kattavuus on hyvä. Verkkoja rakennetaan ahkerasti ja 5G-puhelimia on jo hyvä valikoima olemassa, Jokinen toteaa.

5G-verkkojen käytön kasvu jatkuu tasaisesti ja 5G-sovelluksia, jotka perustuvat uuden sukupolven toimintoihin ja suorituskykyyn, kehitetään jatkuvasti lisää.

Matkaviestinpalveluiden asiakkaat hyötyvät 5G:n korkeammista datanopeuksista, mutta nähtävissä on myös, että 5G-verkot voivat palvella tehokkaasti myös yrityksiä ja teollisuutta.

Yrityksille 5G:n tarjoamia ominaisuuksia on mm. alhaisempi latenssi, korkeampi luotettavuus ja verkkoviipalointi, joka mahdollistaa yrityksen oman verkkoliikenteen eriyttämisen muusta verkkoliikenteestä. Lisäksi tärkeä seikka on 5G:n ehostettu tietoturvallisuus, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi korkean suojaustason 5G-pohjaisissa yksityisverkoissa.

Paraskaan puhelin ja tarjolla oleva tekniikka eivät kuitenkaan takaa, että data liikkuu, jos verkot eivät ole kunnossa.

– Tyypillinen tapaus on esimerkiksi uusi energiatehokas kerrostalo, jossa vaimennus on suuri. Matkapuhelinverkolle perinteisellä tavalla tulevat signaalit operaattoreiden tukiasemista eivät enää tehokkaasti pääse näiden seinien läpi ja rakennukseen tarvitaan avuksi sisälle rakennettava sisäverkko, jotta kuuluvuus saadaan nykypäivän vaatimalle tasolle.

Haastetta sisäverkon rakentamisessa nostaa se, että kaikenkattavaa ja yhtä ratkaisua kaikille rakentajille ja rakennuksille ei ole olemassa. Matkapuhelinverkot on suunniteltava tapauskohtaisesti.

– Olipa rakennus jo valmis tai suunnitteilla, me autamme langattoman tietoliikenteen kustannustehokkaisiin ratkaisuihin, Jokinen vakuuttaa.

Laajempi palvelupaketti ja maantieteellinen kattavuus

Kuuluvuusongelma havaitaan usein vasta kun ihmiset muuttavat taloon. Jokinen toteaa, että kuuluvuuskartoitusmittaukset kannattaa tilata jo, kun talo on rakenteilla.

– Tyypillisesti julkiset rakennukset kuten sairaalat, koulut ja kauppakeskukset osataan suunnitella tietoliikenneverkkojenkin osalta jo rakennusvaiheessa. Onneksi myös asuintalojen rakennuttajat alkavat olla valveutuneempia.

– Paras tapa on olla yhteydessä meihin jo ennen kohteen hankesuunnittelua. Näin voimme yhdessä selvittää, millaisia langattoman tietoliikenteen palveluja kohteessa tullaan käyttämään. Sen pohjalta voimme hakea yritykselle parhaat ja kustannustehokkaimmat ratkaisut.

Rejlers tarjoaa kaikki matkapuhelinten sisäkuuluvuuden varmistamiseen liittyvät palvelut, kuten suunnittelun, kuuluvuusmittaukset, konsultoinnin ja asennusten valvonnan.

– Sisäverkkojen toimivuus pystytään selvittämään kaikille operaattoreille, kaikilla tekniikoilla ja kaikilla taajuuksilla. Rejlers tarjoaa asiakkaille laajan palvelupaketin ja myös laajan maantieteellisen kattavuuden.

Kaikkiaan Rejlersin Telecom-yksikkö tarkoittaa yli sataa tietoliikenneasiantuntijaa eri puolella Suomea.

Lue lisää Telecom-palveluistamme