Aurinkoenergiakartoitus hyödyttää asiakasta tekemään fiksut investoinnit tulevaisuuteen

Aurinkoenergian tuotanto Suomessa on kasvanut viime vuosina hyvin nopeasti ja myös kunnat ja kaupungit ovat luonnollisesti tunteneet tehtäväkseen osallistua tähän yhteen ilmastonmuutoksen vastaiseen toimintaan. Kunnilla ja kaupungeilla onkin erittäin hyvät mahdollisuudet osallistua aurinkoenergian tuotantoon, johon otollisimpia kohteita ovat laajat yhtenäiset kattopinnat, joita kuntien erilaisten palvelujen tarjoamiseen tarkoitetuissa kiinteistöissä on.

Aurinkoenergian hyödynnettävyyttä ja sen potentiaalia voi kuitenkin olla vaikeaa hahmottaa, koska kunnilla ja kaupungeilla on usein omistuksessaan useita kohteita ja ne poikkeavat monesti paljon toisistaan niin sijainnin, kattotyypin kuin muiden ominaisuuksiensa puolesta.

Aurinkoenergian tuotantoon soveltuvat kohteet selvitetään aurinkoenergiapotentiaalin kartoituksella

Aurinkoenergiapotentiaalin kartoituksella on mahdollista selvittää koko kunnan alueen aurinkoenergian tuotantoon soveltuvat kohteet, niiden lukumäärä sekä tuotantopotentiaali. Kartoituksen avulla saadaan yleiskäsitys aurinkoenergian hyödynnettävyydestä esimerkiksi kunnan energiankäyttöön suhteutettuna. Kartoituksen avulla on mahdollista tunnistaa alueita ja kohteita, jotka ovat aurinkoenergian tuotannon kannalta houkuttelevimpia ja tämän tiedon avulla edistää esimerkiksi alueellisia yhteistilaushankkeita.

Kunnan tai miksei yrityksen kiinteistöjen osalta on kuitenkin tehtävä tarkempi tarkastelu investointipäätöksien tueksi. Aurinkoenergian kannattavuustarkastelun tavoitteena on löytää kiinteistöt, joiden katot ovat hyvässä kunnossa ja kestävät ainakin lähes koko aurinkovoimalan pitkän käyttöiän ja vastaavasti katot, jotka ovat muutaman seuraavan vuoden aikana menossa remonttiin, jonka yhteydessä aurinkoenergiavoimalan rakentaminen katolle olisi järkevää. Kannattavuustarkastelussa on tuotantoon soveltuvien kattojen tarjoaman tuotantopotentiaalin lisäksi tärkeää selvittää aurinkovoimalan optimaalinen kapasiteetti kiinteistön sähkönkulutukseen perustuen.

Selvityksessä laskettujen taloudellisten tunnuslukujen avulla kiinteistöjen omistajat voivat vertailla kohteita ja tehdä tietoon perustuvat päätökset, missä aurinkoenergiaa on kannattavinta hyödyntää ensimmäisenä ja missä sitä ei välttämättä ole tällä hetkellä kannattavaa hyödyntää lainkaan.


Niko Räsänen

Asiantuntija
Sähköverkot