Rejlersin digitaalinen 360-kuvamallipalvelu Accelerated Operations valvoo ja tallentaa rakennushankkeet Tampereella

Tampereen Linnainmaan päiväkodin remontin jokainen työvaihe on dokumentoitu digitaaliseen palveluun, joka vie tarpeen tullen käyttäjänsä virtuaalimatkalle päiväkotiin ennen remonttia, rakennusvaiheiden aikana ja lopulta valmiina. Siellä voi myös tarkistaa, joko betoni kuivui. Tampereen Tilapalvelut on ottanut Accelerated Operations -palvelun käyttöön jo useissa kohteissaan.

Linnainmaan 1982 rakennetun päiväkodin remontissa valmistuvat nykyaikaiset tilat 160 päiväkotilapselle sekä avoimen varhaiskasvatuksen kerhotoiminnalle. Neliöitä on kaikkiaan noin 1700.

Työt alkoivat toukokuussa 2019. Hetkeä aiemmin Tampereella kuultiin Rejlersin esitelmää Accelerated Operations –palvelusta.

- Rejlersin porukka oli käynyt esittelemässä ideaansa meidän johdolle. Tämän jälkeen kyseltiin vapaaehtoista, joka haluaisi lähteä kehitystyöhön mukaan. Samalla haettiin sopivaa mallikohdetta, kertoo Tampereen Tilapalveluiden rakennustöiden valvoja Juha Koskinen.

- Koska kyseessä oli aivan uusi toimintapa, halusimme lähteä mukaan kehitystyöhön ja olla muokkaamassa sitä meidän tarpeisiin sopivaa. Meillä on vahva usko siihen, että vastaavat järjestelmät tulevat jatkossa yleistymään ja mahdollisesti linkittymään jo käytössä olevaan ifc*-mallintamiseen. (*rakennuksen ja rakennusprosessin tietojen kokonaisuus)

Vastaavaa ei ole

Accelerated Operations -palvelu on digitaalinen laadunvarmistustyökalu rakennushankkeisiin, teollisuuden ja kiinteistöjen käyttöön. Palvelussa voi tarkastella tiloja ja liikkua työmaalla todellisessa 360-näkymässä tietokoneen, tabletin tai puhelimen näytöillä.

Juha Koskisen omassa työssä palvelu helpotti rakennushankkeen dokumentointia eri vaiheissa. Kaikki Linnainmaan rakennusvaiheet on dokumentoitu järjestelmään. Erityisen mainioksi ominaisuudeksi palvelulle Koskinen mainitsee mahdollisuuden liittää lähes ääretön määrä informaatiota, joka löytyy helposti merkityistä kohteista.

Lisäksi antureiden avulla palvelussa voi myös valvoa esimerkiksi työmaan lämpötilaa, kosteutta tai vaikkapa betonin kuivumista: kaikki data myös varastoidaan palveluun.

- Vastaavaa palvelua ei ole ollut, Koskinen sanoo.

- Palvelusta hyötyvät niin suunnittelijat, urakoitsijat, valvojat, rakennuttaja ja myöhemmin isännöinti ja huolto sekä päiväkodin henkilökunta.

Askel tulevaisuuteen

Isona lisäarvona Juha Koskinen näkee palvelun tuoman tiedon tasapuolisen saatavuuden ja läpinäkyvyyden.

- Uskoisin kyseisen järjestelmän olevan askel tulevaisuuteen ja sen hyödyntäminen ifc-mallien rinnalla ja myöhemmin jopa niiden yhdistäminen tulee vähentämään suunnittelualojen ristiriitoja.

- Myös esimerkiksi sisäilmaremonttien yhteydessä dokumentointi lisää hankeen läpinäkyvyyttä sekä poistaa tilojen tulevien käyttäjien epäluuloja tehdyn remontin laadusta.

Lisäksi palvelu nopeuttaa ja tehostaa työmaan valvontaa ja seurantaa, kun paikan päälle voi matkustaa virtuaalisesti.

- Esimerkiksi nyt koronarajoitusten aikana muun muassa kohteen mallihuonekatselmukset saatiin pidettyä palvelun ansiosta etänä.

Kehitettävää palvelussa on Koskisen kokemuksella vielä kuvien käsittelyssä.

- Koska lähdimme mukaan palvelun kehitysvaiheessa, työtä toki riitti. Piti opetella 360 kameran käyttöä, kuvien ja muun materiaalin viemistä järjestelmään ja niiden käsittelyä siellä.

Kuvaukseen liittyvät työvaiheet voidaan suorittaa myös Rejlersin toimesta.

Palvelu käytössä jo useissa kohteissa

Tampereen Tilapalvelut on ottanut Accelerated Operations -palvelun käyttöön jo useissa kohteissaan. Linnainmaan rakennustöiden on määrä valmistua lokakuussa 2020.

- Muita kohteita on esimerkiksi Olkahisen koulu, jonka työmaalla dokumentoitiin myös alkutilanne ja tätä pääsivät jo suunnittelijatkin hyödyntämään. Tämä kohde on vasta aluillaan.

- Paras hyöty mielestäni saadaan remonttikohteissa, joissa kohde voidaan kuvata jo ennen suunnitteluvaihetta. Silloin sitä voidaan käyttää jo suunnittelussa työkaluna sekä toteutusvaiheessa dokumentoitiin. Uudiskohteissa palvelu toimii eri vaiheiden dokumentoinnissa.

Tampereen Tilapalveluiden rakennustöiden valvoja Juha Koskisella on käyttäjäkokemusta Rejlersin Accelerated Operations -palvelusta.
- Rejlers on ollut esimerkillisen aktiivinen toimija ja yhteistyökumppani. Vastaavaa palvelua ei ole.

 

****

Lisätietoja:

Rejlers: tuotepäällikkö Jaakko Larvanto, jaakko.larvanto@rejlers.fi p. 040 567 0678
Tampereen Tilapalvelut Oy: rakennustöiden valvoja Juha Koskinen, juha.koskinen@tilapa.fi p. 0500 938 620

***

Faktat:

Accelerated Operations –palvelun on kehittänyt Rejlers Finland Oy. Rejlersin Accelerated-ohjelma rakentaa digitaalista tulevaisuutta ja tuo markkinoille uusinta teknologiaa ja perinteistä toimialaosaamista yhdistäviä kokonaisratkaisuja. Lisätiedot: www.rejlersindustry.fi

Rejlers on kansainvälinen, monipuolisia insinööripalveluita tuottava yritys, joka yhdistää ICT- ja insinööriosaamisen. Rejlers tarjoaa asiakkailleen digitaalisia palvelu- ja projektiratkaisuja sekä konsulttipalveluita teollisuuden, energian, rakentamisen ja infrastruktuuriin aloille.

Rejlers-konsernin Suomen yhtiöiden liikevaihto vuonna 2019 oli noin 73 miljoonaa euroa. Suomen Rejlers on osa pohjoismaista Rejlers AB -yhtiötä. Toiminta Suomessa alkoi vuonna 1980 Mikkelissä. Tällä hetkellä Rejlers toimii Suomessa 20 paikkakunnalla ja työllistää lähes tuhat asiantuntijaa.

AO-palvelussa voi tarkastella tiloja ja liikkua työmaalla todellisessa 360-näkymässä tietokoneen, tabletin tai puhelimen näytöillä.
Tutustu demoversioon tästä.