Rejlers panostaa voimakkaasti ympäristövaikutusten arviointipalvelujensa kehittämiseen

Rejlers kehittää ympäristövaikutusten arviointipalvelujaan ja on rekrytoinut viime aikoina asiantuntijoita, joilla on ympäristöosaamista sekä alan koulutusta. Tukeakseen toimintaansa, Rejlers liittyi elokuussa YVA ry:n kannatusjäseneksi.

- Olemme panostamassa vahvasti kestävän kehityksen palveluihin. Ympäristöasiat ja vastuullisuus ovat meille tärkeitä ja olemme rekrytoineet alan asiantuntijoita, joiden osaamisen pystymme valjastamaan asiakkaiden tarpeisiin, sanoo Mikko Heikkilä, Business Line Director, HSEQ, Rejlers Industry.

Rejlersin teollisuustoimialan HSEQ-liiketoiminta on hakenut kuluvan syksyn aikana vahvistuksekseen asiantuntijoita, joilla on ympäristöosaamista ja alan koulutusta. Rejlers on tehnyt aiemminkin ympäristövaikutustenarviointia (YVA), mutta jatkuvasti kasvavan kysynnän vuoksi osaajista on pulaa.

- Suurin osa viime vuosien YVA-menettelyissä YVA-konsultteina toimineista yhtiöistä, ovat YVA ry:n kannatusjäseniä. Liityimme YVA ry:n jäseneksi, jotta Rejlers nähdään paremmin ympäristöasioista kiinnostuneena yrityksenä, kertoo Heikkilä.

YVA tarjoaa jäsenilleen uutiskirjeiden lisäksi koulutustilaisuuksia ja ekskursioita sekä jäseniltoja ja muita tapahtumia verkostoitumista varten.

- Henkilöjäsenyyksien kautta pääsemme mukaan YVA ry:n järjestämiin tapahtumiin ja koulutuksiin, joissa tarjotaan tietoa ja on mahdollista päästä keskustelemaan ja verkostoitumaan alan toimijoiden kanssa, sanoo Jani Nieminen, Business Unit Manager, HSEQ, Rejlers Industry.

Viranomaisyhteistyö vaatii kokonaisvaltaista ymmärrystä

Asiakkaan suunnitellessa uutta laitosta, tulee selvitettäväksi, tarvitaanko ympäristövaikutusten arviointimenettelyä.

- Olemassa olevissa laitoksissa pärjätään useimmiten ympäristöluvanpäivityksellä, mutta isojen laajennusten yhteydessä myös YVA-arviointi saattaa olla ajankohtainen, toteaa Nieminen.

- YVA-menettely toteutetaan hyvin varhaisessa vaiheessa suunnitteluprosessia ja arviointimenettelyn tulokset antavat pohjaa päätöksenteolle. Viranomaisyhteistyö vaatii asioiden kokonaisvaltaista ymmärrystä eikä vastuukysymykset ole aina ihan yksinkertaisia. Laki on sama kaikille, mutta sen tulkinta vaihtelee, Heikkilä huomauttaa.

YVA-palvelujen tarjontaa uudella teholla

Ympäristövaikutustenarviointi- ja ympäristölupaprosessit voivat viedä yhdestä kahteen vuotta, joten ne kannattaa aloittaa ajoissa. YVA-menettely tulee olla saatettuna loppuun ennen useita lupaprosesseja, joihin siitä saatava perusteltu päätelmä vaaditaan liitteeksi.  Rejlers avustaa asiakkaitaan ympäristölupaprosessien läpiviennissä, toimien yhteyshenkilönä asiakkaan ja eri viranomaistahojen välillä.

- Meillä on jatkuvasti käynnissä useita projekteja, joihin liittyy ympäristölupa-asioita. Tyypillinen toimeksianto on ns. EPCM -projekti, jossa asiakkaan investointi vaatii ympäristöasioiden tarkastelua, Heikkilä kertoo.

Lupaprosessin lisäksi Rejlers tekee asiakkaalle yhdessä verkostonsa kanssa erilaisia ympäristövaikutuksiin liittyviä mittauksia, jotka voivat liittyä esimerkiksi erilaisiin päästöihin, pohjavesiin, pilaantuneisiin maihin, tms.

- Näemme, että YVA -palveluille on Suomessa jatkuva ja kasvava kysyntä, ja näin ollen meille oli tärkeää käynnistää YVA- palvelujemme tarjonta uudella teholla, sanoo Heikkilä.

 

***

 

Yritysfaktat:

Yva ry on vuonna 1994 perustettu yhdistys, joka toimii yhdyssiteenä ja keskustelufoorumina ympäristövaikutusten arvioinnin parissa toimivien kesken. Se edistää osallistuvaa ja eri arvot esille tuovaa suunnittelua. Yhdistys antaa myös lausuntoja ja osallistuu aktiivisesti ympäristövaikutusten arvioinnin kehittämiseen. www.yvary.fi