Rejlers pääsi Fingridin toimittajarekisteriin voimajohtojen suunnittelijaksi

Rejlers on hyväksytty Fingridin toimittajarekisteriin voimajohtojen yleissuunnittelun konsultiksi. -Yksi tärkeä virstanpylväs on jälleen saavutettu, toteaa Rejlersin palveluvastaava Matti Hautero.

(English version below)

Suomen kantaverkkoyhtiö Fingridiä ei pidetä syyttä sähköalan vaativimpana asiakkaana Suomessa. Yhtiö vaatii toimittajiltaan paljon.

- Meille Fingridin toimittajarekisteriin pääsy on virstanpylväs 2018 alkaneelle matkalle voimajohtojen suunnittelussa. Se on osoitus siitä, että olemme saavuttaneet voimajohtojen suunnittelijana korkean laatu- ja osaamistason ja olemme pystyneet sen myös osoittamaan, Matti Hautero sanoo.

Tilaajan kumppani

Fingridin toimittajarekisterin valintaprosessi on monivaiheinen. Fingrid vaatii, että sen toimittajilla on sekä taloudelliset että tekniset edellytykset täyttää kaikki sen vaatimat velvollisuudet. Se vaatii myös referenssejä pidemmältä ajalta.

- Tiukka seula on nyt läpäisty ja pääsemme mukaan tarjouskilpailuihin. Ensimmäistä tarjousta tehdään jo, Hautero kertoo.

Kilpailijoita toimittajapoolissa toki on. Hauteron mukaan kilpailijoissa on enemmän toimijoita, jotka sekä suunnittelevat, että rakentavat.

- Me haluamme haastaa tätä mallia. Emme koskaan urakoi, vaan suunnittelemme ja siten katsomme, että pystymme olemaan tilaajalle parempi kumppani ja laadunvalvoja urakoinnin ja tilaajan välissä.

Vastaisku resurssipulaan

Fingrid on uutisoinut investoivansa kantaverkon sähköverkkoihin ja sähköasemiin tällä vuosikymmenellä kaksi miljardia euroa. Investointitahti on seurausta tavoitteesta saada Suomesta ilmastoneutraali 2035 mennessä samalla, kun päästöttömän sähkön tuotanto ja kulutus kasvavat merkittävästi.

- Odotettavissa on siis paljon suunnittelutarvetta ja tarjouspyyntöjä näihin investointeihin liittyen, Hautero toteaa.

Rejlersillä ollaan varauduttu ja varaudutaan edelleen tähän. Voimajohtosuunnittelun tiimi on kasvanut vuoden vaihteessa neljällä henkilöllä. Koko tiimissä on tällä hetkellä kaikkiaan 16 henkilöä ja uusia asiantuntijoita haetaan jatkuvasti. Haaste on, että koko energiasektori kärsii resurssipulasta.

- Meillä esimerkiksi kesätyörekryissä tarkastellaan aina jatkomahdollisuuksia, jos opinnot ovat loppusuoralla. Tarkoitus on saada yksikköön nuoria ja konkareita, eläkeiässäkin olevia, työskentelemään yhdessä ja siirtämään osaamista nuorille, Hautero kertoo.

Spesialisteja ja moniosaajia

Matti Hautero kiittelee, että Suomessa ollaan herätty alan hätään myös koulutuspuolella. Se ei kuitenkaan suoraan helpota voimajohtosuunnittelussa vallitsevaa tarvetta.

- Voimajohtojen suunnitteluprosessin hallinta vaatii paljon enemmän kuin sähkötekniikan insinöörin koulutusta. Tässä vaaditaan monimuotoista tekniikan alan asiantuntijuutta, maankäytön, paikkatiedon ja kaavoituksen ymmärrystä, neuvotteluprosessien hallintaa, ympäristö- ja luonnonsuojelulain tietämystä ja lakien muutosten seurantaa. Ala ei ole pelkkä sähköinsinöörin leikkikenttä. Tarvitaan sekä spesialisteja että monialaisia osaajia.

- Itsekin koen olevani oppimassa koko ajan uutta, Hautero toteaa.

 

Rejlers

Rejlers on insinööripalveluja vuodesta 1942 tarjoava pörssiyhtiö, joka työllistää 2500 työntekijää Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Arabiemiirikunnissa. Rejlers tarjoaa palveluita teollisuuden, rakentamisen, energian ja infran aloille. Suomessa Rejlers työllistää noin 1 000 työntekijää yli 20 paikkakunnalla.

 

Yhteystiedot

Matti Hautero, Service Manager, Rejlers Finland, +358 40 801 1558, matti.hautero@rejlers.fi

Pelagia Wolff, VP Communications and Brand, Rejlers Finland, +358 50 366 0878, pelagia.wolff@rejlers.fi

 

 

Rejlers broadens cooperation with Finland's transmission system operator Fingrid

Rejlers is broadening its cooperation with Fingrid and has now been approved as a supplier of consulting services for the general planning of transmission lines. Fingrid is Finland's transmission system operator, responsible for the functioning of the nationwide main grid.

"Becoming a supplier to Fingrid is a milestone on our journey in transmission line design. This shows that we have achieved a high quality and competence in the field," says Matti Hautero, Service Manager at Rejlers in Finland.

Fingrid is considered one of the most demanding customers in the electricity sector in Finland. The company has announced that it will invest two billion euros in the main grid’s energy networks and substations during this decade. This pace of investment is the result of Finland's goal of becoming climate neutral by 2035 and where production and consumption of zero-emission electricity is expected to increase significantly.

"This means that we can expect high demand for planning services and calls for tenders related to these investments," says Matti Hautero.

Being approved as a supplier in Fingrid's supplier register is a process in several stages, where Fingrid places demands on both financial and technical capacity. The company also requires references from a longer period of time.

"We have now passed the rigorous selection process and are already preparing our first tender," says Matti Hautero.

Of course, there is great competition between suppliers, where many offer to both design and build the transmission lines.

“We want to challenge this model. We never build, but only design, and we believe that this allows us to be a better partner for the client and a quality controller between the contractor and the client,” Matti Hautero concludes.