Eri sukupolvet täydentävät toisiaan Rejlersillä

Kokemus on valttia Rejlersin liiketoiminnassa, mutta uudistumiseen tarvitaan myös jatkuvasti nuoria kykyjä. Vuosikymmenten aikana karttunut osaaminen ja tuoreet näkemykset yhdistyvät Rejlersin työyhteisössä, jossa jokainen voi oppia toisiltaan ja kehittyä omassa roolissaan.

23-vuotias Hanna Karjalainen ja 63-vuotias Jukka Saha työskentelevät kumpikin Rejlersin Liikenneväylät-yksikössä, Karjalainen konsulttina ja Saha Etelä-Suomen rataisännöinnin vastuullisena isännöitsijänä. Molemmat viihtyvät eri sukupolvista muodostuvassa työyhteisössään.

- Vanhemmilta työntekijöiltä saa tärkeää tietotaitoa, ja nuoremmilta vertaistukea työssä, sanoo Karjalainen. -Kaikilla on toisilleen jotakin annettavaa. Vanhempien kokemus siirtyy nuorille ja tuo Rejlersin osaamiseen jatkuvuutta. Toisaalta alamme muuttuu nopeasti, ja me nuoremmat voimme uudistaa osaamista, Karjalainen sanoo.

Saha on samoilla linjoilla. - Eläkkeelle on luonnostaan tasainen virta, joten tarvitaan tasainen virta myös sisään. Koulutusohjelmat ovat uudistuneet, ja nuoret tuovat yhtiön käyttöön päivitettyä tietoa. Lisäksi nuoret tuovat työyhteisöön iloa, riemua ja energiaa. Hyvää oloa syntyy myös siitä, kun nuoret soittavat jostakin arkisesta ongelmasta ja pyytävät apua sen ratkaisemiseen, Saha sanoo.

Saha itse aloitti työelämässä jo 15-vuotiaana, ja opiskeli myöhemmin työn ohessa. Uransa varrella hän on päässyt katsomaan työelämää molemmista suunnista.

- Ikä on yksi ihmisen ominaisuuksista, enkä koe sitä kovin merkittävänä. Tärkeämpää on asenne, halu oppia, kyvykkyys ja vastuuntuntoisuus. Toisaalta en ole ikinä kokenut ikää ongelmana. Tulin itse työelämään lapsena ja olin vuosikaudet poika. Muistan suurella rakkaudella karuja, suomalaisia miehiä, jotka hellällä kädellä opastivat minua työelämän alussa. Nyt seniorina koen merkittäväksi saada nuoremmat asettamaan itselleen oppimispäämääriä. Koetan tuoda heille mahdollisuuksia, ja raportoin heidän menestyksestään eteenpäin.

Hiljainen tieto siirtyy tiimissä

Tuomo Takkinen on yksi Liikenneväylät-yksikön tiiminvetäjistä. Hänen tiimissään työskentelee 18 henkilöä, 23-vuotiaasta 73-vuotiaaseen. Esimiehenä Takkinen näkee, että eri-ikäiset ihmiset täydentävät tiimissä toisiaan. Erilaista osaamista hyödynnetään puolin ja toisin.

- Vanhemmista on mukavaa, kun ei tarvitse itse pähkäillä kaikkea sitä, mikä nuorilta hoituu helpommin. Nuoret kehuvat puolestaan vanhemmilta asiantuntijoilta saamaansa oppia. Hiljaista tietoa on paljon: rautatierakentamista ei opita koulussa vaan käytännön töissä.

Rekrytoinnissa ikä ei ole kriteeri

Ikään kohdistuvat ennakkoluulot ovat työelämässä edelleen yleisiä. Rejlersillä näin ei ole: osaajia halutaan työuran eri vaiheilta.

- Ikä ei todellakaan ole kriteeri tai este työllistyä meille. Palkkaamme sekä kokeneita konkareita että nuoria kesäharjoittelijoita”, sanoo Rejlersin henkilöstöjohtaja Corinna Vahtera.

- Kun löydämme huipputyypin, pidämme hänet mielellään tuntityössä opintojen ohella. Olemme onnekkaita, että olemme löytäneet myös nuoria kykyjä, Takkinen lisää.

Hanna Karjalainen on yksi heistä. -Opintoni ovat vielä kesken, mutta työskentely on onnistunut joustavasti niiden ohella, Karjalainen kiittelee.

Joustavuus ja arvostus motivoivat jatkamaan

Joustava suhtautuminen koskee Rejlersillä työntekijöiden yksilöllisiä tarpeita ja elämäntilanteita koko työuran varrella – joskus myös eläkeiän jälkeen.

- Arvostamme osaamista ja kokemusta erityisen paljon. Siksi pyrimme aktiivisesti löytämään ratkaisuja jatkaa työelämässä myös eläkeiän jälkeen, jos henkilö niin haluaa, Vahtera sanoo. - Eläkkeelle jäämistä voi tänä päivänä määritellä melko vapaasti. Monet jatkavat esimerkiksi tuntityössä projekteissa tai asiantuntijatehtävissä. Tämä onnistuu myös siksi, että meillä tehdään pääsääntöisesti aivotyötä, joka ei vaadi fyysisiä suorituksia, Vahtera sanoo.

Työn jatkaminen eläkeiän jälkeen suurentaa eläkettä, mikä on yksi syy pysyä työelämässä. Toinen on työyhteisön arvostus.

- Eräs eläkeiän ylittänyt henkilö oli meillä vaikuttavassa asemassa ja hallitsi suvereenisti omat tehtävänsä. Hän tiesi olevansa tärkeä ja arvostettu asiakasrajapinnassa sekä tarpeellinen työyhteisössä. Tämä motivoi jatkamaan, Saha muistelee.

Joskus Rejlersillä on pohdittu erillistä ikäohjelmaa työssä jaksamisen tueksi. Kevyen kartoituksen perusteella ajatus hylättiin: erityisiä ikäsidonnaisia haasteita ei löydetty, vaan tarpeet ja tilanteet ovat yksilöllisiä.

- Panostamme monipuolisiin työhyvinvointia tukeviin toimiin ikäryhmään katsomatta, ja tuemme yleisesti koko henkilöstön fyysistä ja henkistä jaksamista työssä monin tavoin. Työaikajoustot ovat arvostetuin henkilöstöetumme, ja sillä on varmasti merkitystä myös työssä jatkamisen kannalta, Vahtera sanoo.

- Ymmärrämme, että senioreilla on muutakin elämää, ja he saavat työskennellä omassa tahdissaan. Eläkeläiset helpottavat resursointia ja ovat meille melkein elinehto. He hoitavat homman, eikä heitä tarvitse neuvoa juuri missään, Takkinen kiittelee.

Eri sukupolvia johdettava eri tavalla

Tuomo Takkinen on huomannut, että suuri ikähaarukka vaikuttaa myös esimiestyöhön.

- Varttuneemmat ja milleniaalit ovat aivan erilaisia johdettavia. He arvostavat täysin eri asioita, ja työorientoituminen on hyvin erilaista. Varttuneemmilla työ tulee ensin, vapaa-aika sen jälkeen, kun taas nuoremmilla on toisin päin. Olemme joustavia molempiin suuntiin.

 

Hanna Karjalainen, Tuomo Takkinen ja Jukka Saha viihtyvät eri sukupolvista muodostuvassa työyhteisössään. "Kaikilla on toisilleen jotakin annettavaa. Vanhempien kokemus siirtyy nuorille ja tuo Rejlersin osaamiseen jatkuvuutta. Toisaalta alamme muuttuu nopeasti, ja me nuoremmat voimme uudistaa osaamista”, Karjalainen sanoo.