Vesa Malinen ratkoo Rejlersillä energiamurroksen haasteita

Rejlersin voimajohtosuunnittelutiimin projektipäällikkö Vesa Malinen kokee tekevänsä merkityksellistä ja mielenkiintoista työtä. - Ratkomme aitiopaikalta yhteiskunnan kannalta merkityksellisiä haasteita energiamurroksen toteuttajana, Malinen sanoo. Fingridin omaisuuden hallinnan johtaja Timo Kiiveri vahvistaa, että meille suomalaisille energiamurros tarkoittaa koko sähköjärjestelmän uudistumista ja puhdistumista.

Nykyinen Suomen pyöriviin koneisiin ja polttamiseen perustuva voimajärjestelmä korvautuu kiivasta vauhtia uusiutuvalla energialla. Timo Kiiveri toteaa, että jatkossa Suomen voimajärjestelmä on tuulivoimavaltainen.

- Meneillään on valtava energiaremontti. Elämme siirtymäkautta kohti vähähiilistä yhteiskuntaa. Energiamurros koskee koko energiaa, liikennettä, lämmitystä, sähköä. Se tarkoittaa myös kulutusjoustoa, hintojen vaihtelua ja energian säästöä, Kiiveri sanoo.
Energiamurros tuo valtavasti investointeja ja työtä jo energian tuotantoon, mutta myös vihreän vedyn ja hiilivapaan teräksen tuotantoon, akkutehtaita, akkuvarastoja, ynnä muuta.

Fingrid päivitti investointiohjelmansa keväällä 2022.

- Toteutamme kolme miljardia euroa kantaverkkoinvestointeja seuraavan kymmenen vuoden aikana. Tänä vuonna valmistuu reilut 300 km pitkä voimajohto Metsälinja ja viitisentoista uutta sähköasemaa. Ensi vuonna asemia valmistuu 20 lisää. Uusi Aurora 400 kV voimajohtoyhteys Ruotsiin on työn alla, se valmistuu 2025. Seuraavan kymmenen vuoden aikana rakennamme reilut 3000 km uutta 400 kV johtoa, Kiiveri listaa.

- Investointitahti on ”all time high”! Tällä luodaan alusta puhtaalle sähköjärjestelmälle.

- Kaikkia osaajia tarvitaan! Energia-alalla riittää kaikille töitä.

TYÖN MERKITYKSELLISYYS ON TÄRKEÄÄ

Rejlersin Vesa Malinen vastaa työssään voimajohtosuunnitteluhankkeiden ja -selvitysten läpiviennistä osana muuta tiimiä.

- Työssä tuntee aidosti tekevänsä yhteiskunnan ja ilmaston kannalta merkittävää työtä energiamurroksen toteuttamisen osana.
- Uusiutuvan energian buumi ja sen ympärillä tapahtuvat muutokset ovat todella ajankohtaista työssäni. Tuuli- ja aurinkovoimaa täytyy saada verkkoon ja nykyisten sähköverkkojen siirtotarpeet kasvavat ja muuttuvat. Tässä riittää kiinnostavaa työtä pitkälle tulevaisuuteen Malinen sanoo.

Malinen on työskennellyt Rejlersillä vasta puolisen vuotta. Hän toteaa, että työ on vastannut odotuksia.

- Pääsen hyödyntämään osaamistani kiinnostustani vastaavassa roolissa ja tehtävien parissa. Itselleni sopii ”tekemällä oppii” -lähestyminen erinomaisesti. Parasta ovat monipuoliset ja sopivasti haastavat työtehtävät. Lisäksi meillä on Rejlersillä osaavaa ja auttamishaluista porukkaa töissä! Ongelmat ovat aina ratkaistavissa.
- Rejlers on kiinnostava, dynaaminen, kasvava, pieni suuri firma. Näen, että Rejlersillä on myös etenemismahdollisuuksia uran suhteen.