Rejlers suunnittelee Kainuun alueen voimajohdot

Teknologiayhtiö Googlen investoiman Suomen suurimman tuulivoimapuiston rakentaminen alkaa lokakuussa Kainuussa. Samaan aikaa käynnistyy alueen sähköasemien rakentaminen. Rejlers toimii uuden voimajohdon ja sähköasemien suunnittelijana ja voimajohdon rakennuttajakonsulttina verkkoyhtiö Kajave Oy:lle.

Google investoi uusiutuvaan energiaan Kainuussa.

Rejlers suunnittelee tänä vuonna jo kolmatta voimajohtoa Kajave Oy:lle Kainuussa. Kaikkiaan uutta alueverkkoa on suunnitteilla ja rakenteilla yli sata kilometriä.

- Kajavella on meneillään useita isoja projekteja, joista Vuolijoki-Piiparinmäki -voimajohto on edennyt rakentamisvaiheeseen. Rejlers toimii myös voimajohdon rakennuttajakonsulttina, kertoo voimajohtoasiantuntijapalveluista vastaava palvelupäällikkö Niklas Löf.

- Olemme suunnitelleet alueelle myös kolme sähköasemaa. Niiden rakennustyöt alkavat lokakuussa.

Kajave Oy ilmoittaa, että kyseisen 40 kilometrin pituisen 110 kV voimajohdon ja kolmen 110/33 kV sähköaseman hankintojen yhteisarvo on yli 10 miljoonaa euroa.

Niin ikään lokakuussa käynnistyy Suomen suurimmaksi kaavaillun Piiparinmäen tuulivoimapuiston rakentaminen. Google on sopinut ostavansa yli puolet Kainuuseen rakennettavan Suomen suurimman tuulivoimapuiston tuotannosta. Tuulivoimapuisto valmistuu 2021 ja tuottaa sähköä jo ensi vuonna.

- Kainuun alueen tuulipuistohankkeiden myötä myös 110 kV hankkeiden kehittäminen on vaatinut valtavasti työtä, toteaa Kajave Oy:n toimitusjohtaja Heikki Juntunen.

- Olemme hyödyntäneet Rejlersin laajaa asiantuntijapalvelua hankkeiden kaikissa vaiheissa lähtien yleissuunnittelusta ja kilpailuttamisesta aina rakentamisen valvontaan asti.

Määrätietoista kehittämistä

Rejlers on tehnyt jo kahteen Kajave Oy:n voimajohtoon yleissuunnittelun ja kolmanteen ollaan tekemässä parhaillaan esisuunnittelua.

- Olemme olleet yhteistyöhön erittäin tyytyväisiä ja myös rakentamisurakoisijat ovat antaneet palautetta hyvin laadituista suunnitteluaineistoista. Kajavelle se on merkinnyt kustannustehokasta urakointia ja onnistunutta aikataulutusta, Heikki Juntunen sanoo tyytyväisenä.

Rejlersin investoinnit voimajohtoasiantuntijapalveluihin tuottavat tulosta laajemminkin jo. Rejlersillä on Kajave Oy:n lisäksi suunnittelu- ja rakennuttamisprojekteja tekeillä Rovaniemen Verkko Oy:lle ja Nivos Energia Oy:lle sekä Antti Pitkäsen käynnistämiä projekteja Savon Voima Verkko Oy:lle.

Rejlersin ostama Pitkäsen liiketoiminta potkaisi osaltaan hyvää vauhtia voimajohtojen suunnitteluun.

- Olemme kehittäneet voimajohtojen asiantuntijapalveluita voimakkaasti ja määrätietoisesti lähivuosina muun muassa rekrytoimalla ja liiketoimintakaupoilla. Voimajohtoasiantuntijaryhmässämme työskentelee vakituisesti jo toistakymmentä henkilöä, Niklas Löf sanoo.

- Voimajohtoasiantuntijapalveluiden kehittäminen on ollut meille luontevaa jatkumoa. Aiemmin olemme toimineet voimajohdon rakentamisessa valvojana ja turvallisuuskoordinaattorina. Nyt ollaan saatu mukaan esi- ja yleissuunnittelu sekä rakentamishankkeiden kilpailuttaminen.

- Pystymme tarjoamaan asiakkaillemme yhä kokonaisvaltaisempia palveluja, toteaa Rejlersin sähköverkkojen liiketoimintajohtaja Jani Viljakainen tyytyväisenä.

Yritysfaktat:

Kajave Oy on osa Loiste-konsernia. Kajave Oy palvelee asiakkaitaan sähkön jakelussa Kainuun ja osittain Pohjois-Pohjanmaan verkkoalueella. Yhtiö vastaa verkkoalueellaan sähkön toimittamisesta, sähköverkon rakennuttamisesta, käytöstä ja kunnossapidosta sekä näihin liittyvien palvelujen ostosta. Loiste-konsernilla on 200 000 asiakasta ja vuonna 2018 liikevaihto oli yli 121 M €. Loiste-konsernin omistavat Kajaanin kaupunki, Sotkamon kunta ja Kanerva Energia Oy.