Joni Kujala

Joni Kujala on oikea skandinaavi sanan varsinaisessa merkityksessä. Hän on syntynyt Suomessa, asunut Ruotsissa ja työskennellyt Norjassa viimeiset 6 vuotta, jonka jälkeen hän on taas palannut Ruotsiin - yhdistelmä, joka on vienyt hänet pitkälle elämässä.

Joni työskenteli yhdeksän vuotta Sundsvallissa valvontakeskuksessa, joka valvoi TeliaSoneran matkaviestinverkkoa ja sen palveluja Ruotsissa. Hän ehti toimia sekä valvontainsinöörinä, käyttöpäällikkönä että projektipäällikkönä. Hyvä käytännön koulu, joka vei hänet Norjaan vuonna 2009. Tuolloin Jonilta kysyttiin, haluaisiko hän olla mukana Rejlersin projektissa rakentamassa samanlaista palvelua norjalaiselle Nødnettille.

– Lähdin haastatteluun Norjaan ja hermoilin etukäteen. Pelkäsin, että minua grillattaisiin kunnolla. Rejlersin asiakkaana oli Nokia Siemens Networks ja kävi ilmi, että kaveri joka minua haastattelisi oli suomalainen. Keskustelimme suomeksi ja varttitunti myöhemmin asia oli selvä, nauraa Joni.

Matka on ollut haastava. Tällaisissa televiestintäprojekteissa vaatimustaso on erittäin korkea mm. saavutettavuudessa ja vianmäärityksissä. Sen vain on toimittava. Poliisi, ambulanssit ja palokunta eivät voi toimia ilman viestintäkanaviaan.  Samanaikaisesti Joni sai olla mukana Rejlersin Norjan toimintojen pystyttämisessä. – Olin työntekijä numero kymmenen. Sen jälkeen lukumäärämme on kasvanut nopeasti, sanoo Joni.

Kun Rejlers toukokuussa 2012 otti hoitaakseen Norjan TeliaSoneran matkaviestinmastojen konsultointi- ja käyttöönottopalvelutoiminnan, Jonista tuli uuden osaston päällikkö ja hän sai vastuulleen myös 38 työntekijän integroimisen. Hän on työskennellyt päämäärätietoisesti tavoitteenaan saada työntekijät viihtymään ja pysymään Rejlersillä. Kysyttäessä mikä hänet saa viihtymään vastaus on yrityskulttuuri.

Syksyllä 2016 Joni muutti takaisin Ruotsiin. Hänen johdollaan Norjan Telecom kasvoi 100 työntekijän osastoksi. Nyt hän jatkaa Ruotsin Rejlersin ICT/Telecom -ryhmän kehittäjänä ja johtoryhmän jäsenenä.

– Kyse on vastuullisesta vapaudesta ja joustavuudesta. Olen itse siitä hyvä esimerkki. Kukaan ei osoittele ylhäältä. Jos teet työsi hyvin, voit kehittää itseäsi ja mennä eteenpäin. Siitä minä pidän.