Uusi bentoniittilaitos Luulajaan

LKAB:n (kaivosyhtiö Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag) nykyinen bentoniitin hionta- ja kuivatuslaitos Luulajassa on yli 40 vuotta vanha. Nyt kun uuden laitoksen rakentaminen aloitetaan, Rejlersin osaamista tarvitaan projektin useissa eri vaiheissa.

Bentoniitti on tärkeä mineraali LKAB:n rautapellettien valmistuksessa. Bentoniitti on jauhemaista savimineraalia, joka toimii muiden ainesosien sideaineena. Valmis bentoniitti kuljetetaan rautateitse Luulajasta LKAB:n Malmfältenin laitokselle rautapellettien valmistusta varten.

Rejlers on mukana monin tavoin uuden laitoksen rakentamisessa. Rejlersin kaivosteollisuusliiketoiminnasta vastaava Roger Johansson uskoo, että häneen ja hänen kollegoihinsa luotetaan, koska Rejlersillä on pitkä ja vahva kokemus vastaavista projekteista.

– Meille on uskottu tekninen suunnittelu – vastaamme koneiden ja prosessilaitteiden mekaniikka- ja projektisuunnittelusta. Olemme mukana myös sähkö-, automaatio- energia- ja ilmastointisuunnittelussa sekä koneturvallisuuteen liittyvissä asioissa, Roger Johansson kertoo.

Rejlers vastaa myös projektin CAD-koordinoinnista.

– Kaikki tehdään samalla kolmiulotteisella mallilla, jotta rakentamisen edistyessä saadaan tarkka kuva siitä, kuinka laitos muodostuu ja rakentuu, sanoo Roger Johansson.

Rejlersin työ projektissa jatkuu vuoden 2015 loppuun saakka.