Metallit - uusi kultakaivos

Rönnskärsverken kuuluu suureen Boliden –konserniin, joka omistaa sulattoja ja kaivoksia Ruotsissa, Suomessa, Norjassa ja Irlannissa. Yhtiö tuottaa pääasiassa sinkkiä ja kuparia, mutta myös lyijyä sekä jalometalleja kuten kultaa ja hopeaa.

Jo 1960-luvun alussa Rönnskärsverken alkoi kierrättää piirilevyjen valmistusprosessin metalleja. 1980-luvun alussa Rönnskärsverkenissä jatkokehitettiin erikoismenetelmä elektroniikkajätteen kierrättämiseen – ns. kaldotekniikka. Vuonna 2010 Boliden investoi 1,3 miljardia kruunua uuteen e-kaldolaitokseen, joka kolminkertaisti aiemman kapasiteetin ja joka teki Rönnskärsverkenistä maailman suurimman elektroniikkajätteen kierrätyslaitoksen.

Rejlers osallistui projektiin suunnittelemalla innovatiivisia ratkaisuja säiliöiden ja konttien tyhjentämiseen ja murskaamiseen. Tyhjennysmenetelmä varmistaa, että konttia voidaan turvallisesti käsitellä kierrätysasemalla. Prosessi pitää sisällään punnituksen, tyhjennyksen, puhdistuksen ja uudelleenpunnituksen. Tehtävästä vastaavan ei manuaalisesti tarvitse huolehtia muusta kuin konttien tai säiliöiden ovien avaamisesta ja sulkemisesta.

Rejlers vastasi lastaus-, kuljetus- ja purkuhihnojen laitetoimituksista. Sen lisäksi Rejlersin tehtävänä oli asentaa näytteenottolaitteisto prosessin testaukseen. Näytteet analysoidaan sekä prosessin optimoimiseksi että jätteen oikean hinnoittelun varmistamiseksi.