Kaivostoiminta kasvussa Kiirunassa

Yhä kasvavilla mineraalien maailmanmarkkinoilla ruotsalaiselta kaivosalueelta Malmfältenistä louhittu rautamalmi on johtavassa asemassa.

Ainutlaatuinen Malmfältenin geologia sekä pitkä ja laaja kokemus kaivostoiminnasta ja pelletointilaitoksista takaa LKAB:lle vahvan aseman myös tulevaisuudessa.

Kiirunavaarassa sijaitsee LKAB:n vuonna 2008 rakennettu rikastamo ja pelletointilaitos, joka tuottaa vuosittain noin viisi miljoonaa tonnia korkealuokkaisia pellettejä. Rakennuksen kattopinta-ala on 40 000 m² ja rakennuksessa on mm. 49 metrin pituinen kiertouuni, jossa pelletit kuumennetaan 1250 Celsius –asteeseen.

Laitokselta on myös kuljetusyhteys Kiirunan terminaalin uudelle lastaussillalle.

Uuden laitoksen käyttöönotto tarkoitti myös raakamalmikuljetusten loppumista Kiirunasta. LKAB toimittaa kaivoksesta malmia ainoastaan pelletteinä.

Rikastamon ja pelletointilaitoksen rakennusvaiheessa projektissa oli mukana useita Rejlersin suunnittelijoita. Projekti piti sisällään ohjelmointi- ja valvontajärjestelmän (DCS) suunnittelun ja käyttöönoton sekä laitoksen sähkö- ja instrumentointilaitteiston käyttöönoton.