Kaivattu Musiikkitalo saatiin Helsinkiin

Vuodesta 2011 lähtien Helsingissä on ollut oikea musiikin pyhättö. Helsingin Musiikkitalo on suunniteltu ja rakennettu akustiikan ehdoilla.

Tekniset järjestelmät valaistuksesta ilmastointiin on hoidettu niin, että yleisö voi nauttia täydellisesti musiikista. Akustiikan onnistumista selittää varmasti se, että konserttisalien akustiikan suunnittelusta vastannut Yasuhisa Toyota oli mukana projektissa alusta lähtien.

Viinitarhamainen konserttisali sijaitsee rakennuksen ytimessä. Se koostuu kahdesta eri tasosta, permannosta ja parvesta. Näyttämö sijaitsee keskellä ja yleisöpaikat sen ympärillä. Pohjakerroksessa sijaitsevat pienemmät konserttisalit, jotka on suunniteltu palvelemaan monenlaisia musiikkitapahtumia.

Musiikkitalo oli sähkö- ja valaistusjärjestelmien suunnittelun näkökulmasta vaativa kohde. Rejlersiin kuuluva Insinööritoimisto Lausamo Oy vastasi sen sähkö-, tieto- ja turvajärjestelmien suunnittelusta. Tästä työstä sille myönnettiin arvostettu KNX-kunniamaininta vuonna 2012 Frankfurtin Light+Building 2012 –messuilla.

Sähköjärjestelmien kaapelointi salien ja muiden tilojen välillä oli sinänsä helppoa, koska betonista valetussa rakennuksessa käytävälinjat ovat suoria. Toisaalta teknologia piti integroida osaksi huippuakustista rakennusta. Äänihäiriöt minimoitiin kaikissa ratkaisuissa. Johtojen läpiviennit tilasta toiseen varmistettiin erikoisrakenteisin akustisin läpiviennein.

Yksi valaisimien hyväksyntäkriteeri oli valaisimien rakenteen mahdollisesti aiheuttamat akustiset häiriöäänet, ja kaikki valaisimet myös testattiin ennen asentamista. Tavallisten sähköreleiden ja kontaktoreiden sijasta käytettiin elektronisia puolijohdereleitä, jotta sähköiset kytkentäkomponentit eivät aiheuta ylimääräisiä ääniä.