Citybanan-tunneli

Citybanan on Tukholman Pendeltåg –verkkoon tuleva kuusi kilometriä pitkä tunneli Tomtebodan ja Söderin välillä. Tunnelin on tarkoitus valmistua vuonna 2017 ja se kaksinkertaistaa raidekapasiteetin Tukholmassa. Junat tulevat kulkemaan nopeammin ja täsmällisemmin.

Nykyisin koko junaliikenne - lähiliikenteen junat, kaukojunat ja tavarajunat - käyttää kahta raidetta. Kun Citybanan valmistuu vuonna 2017, lähiliikenteen junilla on käytössään oma raide kuuden kilometrin mittaisessa tunnelissa. Muu junaliikenne jatkaa nykyisillä raiteilla. Uusien juna-asemien läheisyys helpottaa vaihtoja ja siirtymiä metroihin ja busseihin.

Ympäristönäkökohdat ovat tärkeässä roolissa Citybanan asemilla. Lasiseinät erottavat asemalaiturit radoista ja melutasoa lasketaan asentamalla raiteiden alle elastisia mattorakenteita.

Ruotsin Liikennelaitos on antanut Citybanan raidejärjestelmän suunnitteluprojektin Rejlersin, ÅF:n (johtava konsultti), Tyrénsin ja Atkinsin tehtäväksi. Toimeksianto sisältää mm. raide-, sähkö-, signalointi-, viestintiä-, SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition) ja kaapelikanavien suunnittelun.

Rejlersin päävastuulla ovat kanavointi sekä kohteen koordinointi. Projekti jatkuu vuoteen 2016 asti. Rejlers oli jo aiemmin mukana suunnittelemassa projektihallintaa ja asennuksia.