Norjalaiset vankilat säästävät energiaa ja rahaa

Rejlers estää energiavuodot norjalaisissa vankiloissa. Rejlers voitti 16 kilpailevaa yritystä ja sai neljä vuotta sitten tehtäväkseen vankiloiden energiakatselmukset sekä kannattavien energiatehokkaiden kehittämishankkeiden parannusesitysten luomisen.

Monet vankilat ovat vanhoja ja rakennettu aikana, jolloin energiatehokkuuteen ei suhtauduttu samalla vakavuudella kuin nyt. Vaikka modernisointeja tehdään jatkuvasti, energiankulutuksen saralla on vielä paljon tehtävää.

– Harva on ollut niin monien muurien takana kuin henkilökuntamme, sanoo Rune Granås-Brattland Rejlers Consultingista. Tehtävänämme on katsoa, että vaikka me pääsemme pois, energia ei karkaa.

Energiakatselmus alkaa kiinteistön yleisellä tarkastelulla. Sen jälkeen kartoitamme mm. kaikki lämmitys-, ilmastointi- ja valaistusjärjestelmät sekä yleisen kunnonvalvonnan.

Kiinteistön omistaja – tässä tapauksessa Statsbygg – saa katselmoinnin jälkeen raportin ehdottamistamme toimenpiteistä energian kulutuksen vähentämiseksi, ja toisaalta järjestelmien ja rakennuksen ylläpidon ja huollon kehittämiseksi.

Nähtyään lähes kaikki Norjan vankilat Rejlers on pystynyt tekemään parannusesityksiä, jotka säästävät satoja tuhansia euroja vuosittain.