Rejlers ratkomassa sisäilmaongelmia Espoon kaupungin hackathonissa

Espoon kaupungin Tilapalvelut-liikelaitoksen toukokuussa järjestämän hackathonin tavoitteena oli hakea ratkaisuja päiväkotien ja koulujen sisäilmaongelmiin.

Turvallisia ja terveellisiä oppimisympäristöjä tavoiteltiin hyödyntämällä Espoon kaupungin kiinteistödataa sekä uudenlaisia digitaalisia ratkaisuja ja toimintatapoja.

Rejlersin tiimissä ongelmaa ratkoivat energian, ympäristön ja ICT:n asiantuntijat Petteri Aho, Mikko Heikkinen, Jan Loman ja Ville Satka. Tiimin ehdotus rakentui systemaattiseen tiedonkeruun ja analysoinnin ympärille, jonka avulla ennaltaehkäistään sisäilmaongelmien syntyminen. Ratkaisussa ympäristöstä tehtävä digitaalinen malli mahdollistaa kaiken kiinteistötiedon kokoamisen yhteen käyttöliittymään, mikä helpottaa tiedonhallintaa ja kiinteistöhuollon tehtäviä.

”Päivän aikana kävi selkeästi ilmi järjestelmällisen datan keruun, analysoinnin ja hyödyntämisen suuri potentiaali sisäilmaongelmien ratkaisemisessa. Tämä mahdollistaisi paremman ennakoinnin, hankintojen suunnittelun sekä ohjauksen”, kertoo Mikko Heikkinen. Vaikka voitto ei hackathonista irronnutkaan, päivä oli tiimin mukaan antoisa. ”Hienoa, että sisäilmaongelmiin etsitään rohkeasti uusia ratkaisuja. Toivottavasti tiimin tuottama toimintamalli auttaa jatkossa kehittämään ja ylläpitämään turvallista oppimisympäristöä kaikenikäisille ihmisille”, kertoo Petteri Aho.

Hackathon oli osa Koulut kuntoon -tavoitetta, jonka mukaan nykyisen valtuustokauden lopussa Espoon kaikkien koulujen ja päiväkotien tilat ovat terveet ja toimivat.