Oodin ainutlaatuista tunnelmaa tukevat tarkkaan harkitut valaistusratkaisut

Töölönlahden alueelle kohoaa kauniina lasiaaltona Helsingin uusi keskustakirjasto Oodi, jonka sähkö-, tele-, turva- ja valaistusratkaisut ovat Rejlers Finland Oy:n sähkösuunnittelijoiden käsialaa.

 Projektin sähkösuunnittelusta vastaava suunnittelupäällikkö Juha Mattila luonnehtii kohdetta taideteokseksi, sillä Suomen suurin yleinen kirjasto on rakenteeltaan ja ulkomuodoltaan ainutlaatuinen.

- Kohteen ulkokuori on poikkeuksellinen ja se tarkoittaa sitä, että myös kohteen sisäpuolelle suunniteltiin poikkeuksellisia ratkaisuja. Oodissa on ollut monia sellaisia yksityiskohtia, joita ei tule vastaan tavanomaisessa projektissa ja niiden detaljien miettimiseen on käytetty tavallista enemmän aikaa, kuvailee Mattila.

- Panostaminen kirjaston valaistukseen sekä erittäin tarkkaan harkittu visuaalinen ilme tekevät Oodista erityisen kohteen, lisää puolestaan kohteen valaistussuunnittelija Anne Ylinen.

Oodin suunnittelussa tavoiteltiin kutsuvan kotoisaa yleisilmettä ja tunnelmallisen ympäristön luomisessa on valaistuksella huomattava merkitys. Halutun tunnelman aikaansaamiseksi huomiota kiinnitettiin muun muassa valaisimien värilämpötiloihin sekä valaisimien ulkomuotoihin. Suunnittelijoiden päämääränä olikin yhdistää valaistuksessa sekä toiminnallisuus että näyttävyys, samalla huomioiden muut suunnittelualat.

Myös projektin sähkösuunnittelija Anna Degerlund korostaa visuaalisuuden merkitystä suunnittelutyössä ja selventää Oodin kolmen, keskenään erilaisen kerroksen erityisiä valaistustarpeita.

- Oodin ylin kerros, Kirjataivas, on sellainen korkea tila, johon ei haluttu näkyviä valaisimia. Asia ratkaistiin asentamalla tilassa oleviin pilareihin spottivaloja, jotka valaisevat kattoa epäsuorasti. Kirjaston toinen kerros puolestaan koostuu useista monikäyttöisistä tiloista, studioista ja neuvotteluhuoneista, joten valaistuksen ohjelmointia ja erilaisten valaistustilanteiden aikaansaamista mietittiin huolella. Oodin ensimmäisessä kerroksessa valaisimet on upotettu kattorimojen keskelle, sisälle ja väliin siten, että tilassa näkyy valo eikä niinkään itse valaisimia, kertoo Degerlund.

Koko rakennuksen valaistusta ohjataan omalla KNX/Dali- pohjaisella ohjausjärjestelmällä ja kirjastossa on näkyvän valaistuksen lisäksi runsaasti muutakin tekniikkaa, jonka kaapelointeja ja liitäntäpisteitä varten rakennus on varustettu asennuslattioin.

Suunnittelutyön edetessä suunnitelmia tarkennettiin vastaamaan rakennuksen arkkitehtuurisia erikoisuuksia, esimerkiksi seinäprojektioiden avulla määritettiin uudelleen sähköpisteiden paikkoja. Oodin rakentamisen ollessa loppusuoralla suunnittelijat ovat tehneet tiivistä yhteistyötä keskustakirjaston työmaalla työskentelevien sähköasentajien kanssa.