Sataman arkkitehtonista maamerkkiä ympäröivät sataman varastorakennukset, vanhat nosturit ja museoalukset. Iltaisin rakennuksen muoto korostuu entisestään näyttävillä valaistusratkaisuilla.

 

Rakennuksen suunnittelussa tuli antaa molemmille museoille tasavertainen asema tilojen käytössä. Sisääntulo, aula ja korkea venehallitila muodostavat rakennuksen sisätilojen keskipisteen. Auditorio, kokoustilat ja ravintola muodostavat oman kokonaisuutensa muodostaen pienen kongressikeskuksen.


Rejlersiin kuuluva Insinööritoimisto Lausamo sai haastavan tehtävän suunnitella Merikeskus Vellamon sähkö-, tele- turva- ja AV-järjestelmät. Museoesineiden valaisimet valitsi erikoissuunnittelija, mutta Lausamo hoiti muun valaistussuunnittelun. Lausamo sai yhdessä rakennuttajan ja tilaajan kanssa kohteen suunnittelusta aluevalaistuskilpailun voittopalkinnon vuonna 2008.


Kaiken sähkösuunnittelun lähtökohtana oli muuntojoustavuus. Sen ansiosta esimerkiksi valaistusta on voitu muuntaa uusien näyttelyiden tarpeiden mukaisesti. Lopputulos on käytännössä osoittautunut paremmaksi kuin tiettyä näyttelyä varten laadittu sähkösuunnitelma, joka olisi estänyt vaihtoehtoiset ratkaisut.


Arkkitehtoninen muoto ja ilme asettivat alusta lähtien haasteelliset lähtökohdat sähkösuunnittelulle. Esimerkiksi julkisivuvalaistuksen toteuttaminen kylmäkatodiputkilla ja rakennuksen korkeimman kohdan eli ”hyökyn” valaiseminen halutulla valotasolla olivat oma suunnitteluaiheensa.


Lausamo käytti tämän kohteen suunnittelussa ensimmäistä kertaa tietomallinnussuunnittelua (BIM). Se oli tarkoituksenmukainen ratkaisu erittäin monimuotoisessa rakennuksessa, jossa tilojen sijainnit ja kattojen muodot asettivat haasteensa suunnittelulle. Näin voitiin tarkastella muiden suunnitelmien kanssa asennustilojen riittävyys ja laitteiden sijainnit sekä välttää päällekkäisyydet.